Kremnica ožije stredovekom, pripomenie si najslávnejšie obdobie

15.07.2016 Žiar nad Hronom

Kremnica 15. júla (TASR) - Viac ako 100 účinkujúcich sa predstaví na Dobýjaní mesta Kremnica, prostredníctvom ktorého sa mesto opäť vráti do stredoveku a miestnym aj návštevníkom pripomenie najslávnejšie obdobie svojej histórie. Dvojdňové podujatie s bohatým programom sa uskutoční v dňoch 22. a 23. júla.

"Ide o festival približujúci obdobie prelomu 14. a 15. storočia. Konkrétne zachytáva obdobie, v ktorom na Kremnicu útočili husiti. Ich nájazdy ohrozovali mesto a široké okolie," priblížila Ivana Trokšiarová z organizačného tímu Schatmansdorf, ktoré je jedným z organizátorov podujatia. Tieto momenty budú podľa jej slov stvárnené vo veľkolepom dobýjaní, ktoré sa uskutoční dvakrát za deň na Zámockom námestí, doplnené bude o tvrdé strety a pyrotechnické efekty.

V programe bude množstvo ďalších vystúpení na hlavnom pódiu na Štefánikovom a Zámockom námestí. Chýbať nebude rytiersky turnaj, šermiarske vystúpenie či stredoveká hudobná skupina. Návštevníci sa môžu tešiť aj na tradičný remeselný trh s remeslami typickými pre toto obdobie, ako sú sviečkar, brašnár či iluminátor.

"V spolupráci s Múzeom mincí a medailí bude na mestskom hrade a v ďalších expozíciách múzea vytvorený šľachtický a sedliacky dvor, uskutoční sa aj veľa prednášok a workshopov z histórie," dodala Trokšiarová s tým, že dobovú atmosféru dotvoria tábory a historické kostýmy, ochutnávky stredovekej kuchyne či ukážky každodenných stredovekých potrieb.

Organizátorom Dobýjania mesta Kremnica je OZ Schatmansdorf Častá v spolupráci s mestom Kremnica. Podujatie organizujú s podporou Banskobystrického samosprávneho kraja.
 

Vyberte región